lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Tésztafélék(sós)

NOKEDLI KICSIT MÁSKÉPP(späzle)

 


Hozzávalók 4 személyre:

 

- 50dkg  liszt
-4 tojás
-pici só
- kb. 2 – 2,5 dl víz
- kifőzéshez: víz és só
-  vaj
  
Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

 

A lisztet egy nagyobb keverőtálba tesszük. Beleütjük a tojásokat, megsózzuk, és fakanállal összekeverjük. Annyi vízzel öntsük fel, amennyit a liszt felvesz (azaz a tészta ne legyen folyós, de túl sűrű sem), keverjük össze. Ha időnk engedi, hagyjuk a tésztát letakarva kb. 1 órát pihenni (elhanyagolható)
Egy edényben tegyünk fel bőséges vizet forrni, sózzuk . Ha már forr a víz, helyezzük az edény tetejére a tésztával tele prést és gyors mozdulattal nyomjuk a forrásban levő vízbe .
Ha a  späzlik(nokedlik) feljöttek a víz felszínére, kész,kiszedjük lecsepegtessük és forrón vajat teszünk rá és összekavarjuk hogy ne ragadjon.
Szakács: Éva

DARÁLTHÚSOS TÁSKÁK

 

 

 


Hozzávalók 4 személyre:
-2 m gyúrt  tészta (20 cm széles)

-1 kg darálthús

- 2 db zsemle

-3 tojás

-2 hagyma

-só

-bors

-paprika

-majoránna

-zöldpetrezselyem

-olaj

  
Előkészületi idő: 30 perc

Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:
A hagymát olajon megdinsztelem beleteszem a darálthúst megfűszerezem és készre főzöm.

Beáztatom a zsemléket a vizet jól kinyomkodom belőle és a tűzről levéve a darálthúshoz keverem és a tojásokat is

Kiteritem a lapitóra a kész tésztát és hosszába kettévágom  keresztbe pedig 18 cm re vágom igy egy 18  x 10 cm téglalapom lessz.

Egy kanál tőlteléket teszek az elkészitett tésztákra és  hosszába összetüröm ,a végeit villával összenyomkodom hogy főzés közben ne nyiljon szét.

Sós vízben a forrástól kezdve 10 percet főzöm.Paradicsomszósszal tálalom.

Fóliában csomagolva a fagyasztom a többit .

Szakács: Éva

 

 

0.009 mp