lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Második fogás...

VIRSLIBEN FŰZÖTT SPAGETTI

 

Hozzávalók 2 személyre:
-2 vastag virsli

- 25 dkg spagetti

-30 dkg apró gomba

-1 hagyma

-200 ml tejföl

-olaj

-só

-bors

-vegeta

-petrezselyemzöld

-1 evőkanál étkezési keményitő vagy liszt

 
Előkészületi idő: 30 perc

Főzési idő: 15 perc
Elkészítés:
A virsliknek a végét levágjuk és félretesszük, ezután  2,5 -3 cm darabokra vágjuk .

Belefűzzük  a spagettiket 12-14 db.

A hagymát az olajon megdinsztelem beleteszem a gombát fűszereket és pici vizet , puhára főzöm .

A tejszínt csomómentesre keverem a keményítővel (liszttel) ráöntöm a gombára összefőzöm és kész .

Kifőzöm a spagettit és a virslis spagettiket ,gombaszósszal tálalom.

Szakács: Éva

SÜLT CSIRKECOMBOK KRUMPLIVAL

 

Hozzávalók 2 személyre:
-2 csirkecomb

-1 kg krumpli

-1 paprika

-1 paradicsom

-só

-bors

-olaj vagy zsír

 
Előkészületi idő: 15 perc

Főzési idő: 60 perc
Elkészítés:
A krumplit,paprikát,paradicsomot 5 mm  karikákra vágom.

Egy tepsit kiolajazok és elhelyezem a krumplikat,a paprikákat és a paradicsomokat, sózom borsozom és ráteszem az előre fűszerezett combokat.

Előmelegitett sütőben 160 fokon szép pirosra sütöm .

Szakács: Éva

Hozzávalók 2 személyre:
-20 dkg párizsi

-20 dkg sajt

-4 db savanyu uborka

-2 főtt tojás

-só

-bors

-savanyu uborka leve

 
Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:
A sajtot párizsit uborkát hosszúkás csikokra vágom.

Beletesszük egy tálban sózzuk borsozzuk az uborka levével ízlés szerint savanyitsuk.

Jelen eseteben főtt tojással és rántott krumplival tálaltam.

Szakács: Éva

SAJTOS VIRSLICSÓNAKOK

 

Hozzávalók 2 személyre:
-4 db vastagvirsli (vagy kolbász)

-20 dkg juhtúró (vagy sajt)

-8 vékony szelet császárszalonna

-4 db gomba

-4 nagy krumpli

-olaj

-só

-bors

  
Előkészületi idő: 20 perc
Sütési idő: 40 perc
Elkészítés:
A virsliken (kolbászon) zsebet vágok ,megtöltöm juhtúróval(sajttal) , becsavarom 2 szelet császárszalonnával

A krumplit megpucolom tetszés szerint felvágom és megsütöm .

A gombát megpucolom.

Egy tepsit jól kiolajazom belehelyezem a krumplikat virsliket ,gombákat sózom borsozom és előmelegített szép pirosra sütöm.

Szakács: Éva

TÖRTPASZULY

Hozzávalók 4 személyre:

 

-fél kg paszuly (bab )
--3 fej hagyma
.2-3 gerezd fokhagyma
-zsír vagy olaj
-kevés liszt
-pirospaprika
- só
- bors
-2 babérlapi-

Előkészületi idő: 15 perc

Elkészítés:

A paszulyt(babot) előző este megmossuk és beáztatjuk. Másnap felrakjuk 3 liter vízbe főni, és fedő alatt lassú tűznél puhára főzzük 2-3 cikk fokhagymával hagymával és babérlapival!!! Mikor megfőtt a levét leöntjük és a paszulyt(babot) egy szűrőn átpasszírozzuk vagy robotgéppel összetörjük.
Ha hígnak találjuk, akkor vékony rántással sűrítjük, ha túl sűrű, akkor a levével hígítjuk, sóval, borssal ízesítjük.
Elkészítjük a hagymás zsírt, a hagymát karikára vágjuk a zsírba. Már önmagában ezzel is tálalhatjuk, de süthetünk hozzá szalonnát, kolbászt, füstölt sonkát.
A paszuly(bab ) levéből levest készíthetünk csipetke tésztával, egy evőkanál hagymás zsírt teszünk rá és petrezselyem zöldet.
Jó étvágyat hozzá!!!!!!
Szakács: Éva

KELBIMBÓ FEHÉR SZÓSSZAL

Hozzávalók 2 személyre:
-30 dkg kelbimbó

-2 szelet húsos szalonna

-1 hagyma

-2 alma

-2 nagy krumpli

-1 tojás(panírozáshoz )

-liszt (panírozáshoz)

Szószhoz :

-10 dkg vaj
-12 dkg liszt
-2 dl fehérbor
-100ml víz
-200 ml  dl tejföl
-fél citrom leve
-só
-bors
Előkészületi idő: 20 perc
Sütési idő: 10 perc
Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:
A kelbimbót megpucolom és sós vízben megfőzőm.

Az almákat  megpucolom kiveszem a magházát karikákra vágom és  panírozom.

A hagymát karikákra vágom és szép pirosra sütöm.

Kiolvasztom az apróra vágott szalonnát.

A vajból és a lisztből  világos rántást készítek ,felengedem a borral,vízzel,tejföllel,fűszerezem,simára kavarom és jól megfőzőm aztán  a citromlével ízesítem,beleteszem a kiolvasztott szalonnát és a megfőtt kelbimbókat és ősszemelegítem.
Elkészítem a szalmakrumplit
Tetszés szerint tálalom !
Szakács: Éva

SZÍVPÖRKÖLT

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

-1 kg szív (marha)
-2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
- só
-bors
-pirospaprika
-szalonna (vagy zsir)
-vörösbor
  
Előkészületi idő: 15 perc

Főzési idő: 40 perc
Elkészítés:
Pirítsuk zsírjára a szalonnát, majd dinszteljük meg rajta a felaprított hagymát, adjuk hozzá a paprikát, fokhagymát. Szórjuk meg a fűszerekkel, legvégén a pirospaprikával, de ekkor egyből adjunk hozzá  vizet, hogy a paprika ne égjen oda. Hagyjuk vagy 10 percig rotyogni, majd tegyük bele a kockákra vágott szíveket. Kuktában 40 percet főzzük vörösborral izesitjük.

Én Späzlivel(nokedli présen átnyomva)tálaltam,receptjét a tésztaféléknél megtalálod .

HÚSTEKERCS

 

 

Hozzávalók :
-4 szelet borju hús

-1 fej hagyma

-4 szelet császárszalonna

-4 db savanyu uborka

-mustár

-paradicsompaszta

A szószhoz:

-2 sárgarépa

-1 paprika

-1 paradicsom

-1 fej hagyma

-1 kis zeller gyökér

Ezeket mind apróra vágom.
Előkészületi idő: 30 perc

Főzési idő: 60 perc
Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfolom  megkenem mustárral és paradicsompasztával,ezután ráhelyezem a hozzávalókat feltekerem és összekötöm,  egy kiolajazott edénybe teszem és kicsit megdinsztelem ezután hozzáadom az apróra vágott zöldségeket feltöltöm vízzel és jó puhára főzöm.Miután megfőtt kiszedem a tekercseket és a zöldségeket összeturmikszolom, sóval borssal ízesítem.Visszateszem a tekercseket a szószban krumplipürével,rizzsel vagy kifőtt tésztával tálalom.

Jó étvágyat!!!!

Szakács: Éva

TÖLTÖTT DAGADÓ

Hozzávalók 4 személyre:

 

-1 kg-os dagadó
-30 kg darált hús
-1 áztatott zsemle
-1 fej hagyma
- 3  gerezd fokhagyma
- 2 fej gomba
-2 tojás
-petrezselyem zöld
-só
-bors
-ételizesitő
- pirospaprika
-zöldségek
  
Előkészületi idő: 30 perc
Sütési idő: 30 perc
Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:

A darált húshoz keverem az apróra vágott hagymát és a  fokhagymát. A többi hozzávalót is beletéve jól összedolgozzuk és a dagadóba töltjük. A dagadót spárgával összekötöm.A kuktában zöldségeket vágok tetszés ízlés szerint beleteszem a dagadót feltöltöm vízzel és 20 percet főzöm  Mikor kész kiveszem a kuktából  egy tepsibe teszem és 160 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra sütöm.
A zöldségeket összeturmixolom ebből lesz a szósz!!!!!
Szakács: Éva

SÜLT ODALAS RIZZSEL

Hozzávalók 4 személyre:

 

-1  kg oldalas
-2  fej hagyma
-8 gerezd fokhagyma
-só
- őrölt  bors
-őrölt köménymag

-25 dkg rizs
-800 ml víz
-ételizesitő

Előkészületi idő: 10 perc
Sütési idő: 60 perc
Elkészítés:

 

Az  oldalast sózom, borsozom és őrölt köménnyel hintem tepsibe rakom és kis vizet töltök alá.
A hagymát fokhagymát megpucolom felvágom és az oldalas közé szórom .Alufóliával lefedem és 170 fokra légkeverésen beteszem az előmelegített sütőben kb. 50 percre. Közben többször megnézem ha elfőtt a víz még öntök rá .Mikor már jó puha leveszem róla a fóliát és szép pirosra sütöm(kb 10 perc)
Közben megfőzőm a rizset
A kész oldalast felszeletelem és a tepsiből a szafttal tálalom
Jelen esetben rizzsel,de lehet tésztával puliszkával krumplipürével is tálalni.
Szakács: Éva  

SZALÁMIS SAJTOS FASíRT


Hozzávalók 2 személyre:
-10 dkg sajt

-10 dkg szalámi

-10 dkg főtt gomba

-petrezselyemzöldje

3 nagykanál -liszt

-só ,bors,ételizesitő

-tej

-liszt

  
Előkészületi idő: 10 perc
Sütési idő: 15 perc
Elkészítés:
A hozzávalókat  apróra vágom összekeverem  sózom borsozom és annyi tejet és lisztet teszek hozzá hogy jó állagu legyen kanállal lehessen a forró olajban rakni és szép pirosra megsütöm.

Jelen esetben a megmaradt palacsintatésztában raktam bele a hozzávalókat!

Vajas krumplival és vajas zöldséggel tálaltam !

Szakács: Éva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.029 mp