lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Levesek

KARALÁBÉLEVES

 

Hozzávalók 2 személyre:

-1 fej zsenge karalábé
-1 tojássárgája
-1 tyúkhúsleves-kocka
-1 evőkanál liszt
-1 dl tejföl
- olaj
-só
-petrezselyemzöldje

Előkészületi idő: 15 perc

Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:
A megtisztított, kis kockára vágott karalábét forró olajon megdinsztelem. Felöntjük  vízzel és belemorzsoljuk a tyúkhúsleveskockát. Fedő alatt megfőzzük. Serpenyőben olajat forrósítunk és megpirítjuk a lisztet, majd belekeverjük a felaprított petrezselymet is. Hideg vízzel felöntjük, csomómentesre keverjük. A levest berántjuk, majd belekeverjük a tojássárgájával dúsított tejfölt is. Sült Párizsival diszitettem:)

Szakács: Éva

 

HAMIS MÁJGOMGÓCLEVES

 

 

 

 


Hozzávalók 2 személyre:

 

-3 db sárgarépa
-1 fej hagyma
- zőldbab
-1 fél paprika
- petrezselyemzöldje
-1 szál zellerzöld
-só
-bors
olaj
A gombóchoz:


-1 doboz májkrém
-1 tojás
-2 evőkanál zsemlemorzsa
- petrezselyemzöld
-só
-bors
  
Előkészületi idő: 20 perc

Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom olajon megdinsztelem és puhára főzőm.

A gombóc hozzávalóit összekeverjük,, vizes kézzel golyókat formálunk, és a forrásban lévő levesbe tesszük. Készre főzzük.

Én tejföllel tálaltam !

Szakács: Éva

 

SÜTŐTÖKKRÉMLEVES

 

 

-1 sütőtök
-2-3 db krumpli
-1 doboz tejfől
-1 fej hagyma
-1db paprika
-1 paradiscom
-olaj
-szerecsendió
-só
-bors
-ételízesítő
zeller és petrezselyemlevél
  
Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:

A hozzávalókat megpucoljuk, és kockára vágjuk és  főni tesszük .

Ha megfőtt botmixerrel összeturmixoljuk , hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük

még annyi vízzel, hogy jó állagu krémleves legyen izlés szerint füszerezzük:)
Én sült virslivel tálaltam de lehet pirított tökmaggal ,pirított kenyérrel ,reszelt sajttal is:)

 

KARFIOLLEVES

Hozzávalók 4 személyre:
-3 db sárgarépa

-1  fej hagyma

-1 nagy fej karfiol
- tejföl(tálaláshoz)
-só
-őröltbors
-vegeta
-1/2 levesk
-olaj
A galuskához:
-1 tojás
-2 evőkanál olaj
-1 kiskanál vegeta
-petrezselyem zöld
3-4 kanál griz

Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:

A hagymát apróra vágom és az olajon odateszem dinsztelni   ezután hozzáadom a sárgarépát azzal is dinsztelem,ezután a karfiolt és feltöltöm vízzel hogy jól lepje el sózom borsozom és                   puhára főzöm   !                                          
Belerakok és fedő alatt elkezdem főzni.
Közben megfőzöm a grizgaluskát beleteszem a levesben
,összeforralom és kész is a leves.
Tejfőllel tálalom és tetejére lehet petrezselyemzöldet szórni
Szakács: Éva

 

HÚSGOMBÓCLEVES

 


Hozzávalók 4 személyre:
15-20 dkg-nyi megkevert fasírthús
1 tojás
liszt
bármilyen vegyes zöldség
ételizesitő
tejföl
1 csokor petrezselyem

 


Előkészületi idő: 30 perc

Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:
A megtisztított vegyes zöldséget  megvágom  finomra vágott  hagymával  megpárolom.
Vízzel felengedem sózom, borsozom, majd az egészet puhára főzöm.
Egy kevés ételízesítővel ízesítjük.
Amíg a leves fő, elkészítjük a húsgombócot.
( úgy mint a fasírtat )
Belefőzzük a levesben !
Tejfőllel tálaljuk !

Szakács: Éva

 

SALÁTALEVES

 

 

 

Hozzvalók :2 személyre

-1 fej saláta

-4 szelet szalonna

-5 gerezd fokhagyma

-200 ml tejszín

-4 tojás

-2 evőkanál liszt

-ecet

-só

A szalonnát apró kockákra  vágom és kiolvasztom beleteszem az apróra vágott fokhagymát  a salátát kissé megdinsztelem sózom  és feltöltöm kb 2 l vízzel.

Közben a tojásokat a liszttel és pici sóval felverem  , megsütöm,mikor már nem forró kockákra vágom.

Kikavarom a tejfszínt egy tálban  a  forró levessel felengedem  és a levesben borítom.

Tetejére tálaláskor lehet szalonnát,kolbászt  pirítani....ki szereti lehet ecetet is csöppenteni bele .

MARHA HÚSLEVES


Hozzávalók 4 személyre:

-60 dkg  marhahús
-40 dkg ritka csont
-4 db  sárgarépa
-2 db petrezselyemgyökér
-1  db hagyma
- fél zellergyökér
- 1db paprika
-1 dbparadicsom
-1 szelet karalábé
-2 db krumpli
-petrezselyem és zeller zöldje
-10 szem feketebors
-só ,ételizesitő
Levesbetétnek:
Grizgaluska vagy tészta
  
Előkészületi idő: 20 perc

Főzési idő: 60 perc
Elkészítés:

A húst és a csontot,  kb, 4 l hideg vízben felteszem főni lassú tüzön épp csak forrjon. A  habot  a tetejéről szűrővel leszedegetem. Mikor már nem habzik, beállítom  úgy a tüzet, hogy a leves épp csak gyöngyözzön. Fedőt nem teszek rá, végig fedő nélkül főzöm.
Beleteszem a hozzávalókat és kb 1 órát főzöm(mig a hús megfő) Kikapcsolom a tüzet kiszedem a húst és a zöldségeket a levest még hagyom egy kicsit hogy ülepedjen és azután leszüröm . A levestésztát külön kifőzöm vizben.
A főtt zöldségekkel tésztával és a főtthússal tálalom,Tetejére friss petrzselyemzöldet szórok.
Szakács: Éva

0.092 mp