lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Karácsonyra ajánlom (sütik)

NAPRAFORGÓ-DIÓS KALÁCSOM

Két napraforgóhoz:

-250 ml meleg tej
-50 ml meleg víz
-4 dkg friss élesztő
-5 evőkanál cukor
-1 kiskanál só
-2  tojássárgája jól kikavarva
-8 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás (a kenéshez)

-60 dkg liszt

Töltelék:
-40 dkg darált dió
- kevés meleg tej
- cukor(ízlés szerint)
-1 vaníliás cukor
 
Előkészületi idő: 30 perc
Sütési idő: 30 perc
Elkészítés:
A tésztát  jól összegyúrom és kb  1 órát kelesztem, majd 6  db kört nyújtok .(előre az élesztőt felfuttatom kis cukros langyos tejben)

A 2 tojásfehérjét kemény habbá verem  beleteszek ízlés szerint cukrot  vanília cukrot, a diót és annyi meleg tejet hogy jó puha tölteléket kapjunk .

Az első lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem
Megkenem a  diós töltelékkel, majd kinyújtom a második  lapot és befedem,ismét diós töltelék és befedem .(ezt mégegyszer megismétlem a második kaláccsal)
Egy pohárral kijelölöm a napraforgó közepét, majd egy késsel felcsíkozom a tésztát.Minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megcsavarok. Kb. 30 percig  pihentetem   majd  megkenem tojással. A közepét megszórom vágott dióval .
Előmelegített sütőben 25-30perc alatt szép pirosra sütöm.(tűpróba)

 

Szakács: Éva

KARÁCSONYI SÜTIK

KÓKUSZOS CSÓKOK


Hozzávalók :
-4  tojás fehérje

-250 g cukor

-200 g kokusz reszelék

-1 vanillin cukor  

Előkészületi idő: 20 perc
Sütési idő: 30-35  perc
Elkészítés:
A fehérjéket kemény habbá verem hozzáadom a cukrot vanillin cukrot  és addig verem míg a cukor elolvad ezután óvatosan hozzákeverem a  kókuszreszeléket és kanál segítségével formázom (lehet  gömbölyűre is) .A tálcában sütőpapírt teszek és belehelyezem a kiszaggatott csókokat  , lassú tűznél 120 fokon lassan szárítom kb 30-40 perc (ha van ostyád azon is lehet sütni ,nagyon mutatós)

Szakács: Éva

l

OLAJAS POGÁCSA (olajas linzer)


Hozzávalók 4 személyre:
-3 tojás

-3 pohár (100 ml) cukor

-3 pohár (100 ml) olaj

-1 kiskanál szódabikarbóna

-pici só

-liszt annyi hogy jól gyúrható nyújtható tészta legyen

  
Előkészületi idő: 20 perc

Elkészítés:
A tojásokat jól kikavarom a cukorral hozzáadom az olajat és azzal is jól kikeverem,hozzáadom a sót szódabikarbónát és annyi lisztet hogy jól gyúrható tésztát kapjak .Kinyujtom pálinkáspohárral kivágom és előmelegített sütőben kb 15 percet sütöm .

Mikor kihült lekvárral összeragasztom ,glazurt fecsegtetek rá vagy porcukorba forgatom .

Szakács: Éva

DIÓS-MEGGYES-RAHÁTOS PISKÓTA NÁPOLYSZELET LAPOKKAL

RAHÁT

Török eredetű, gyümölcszselé-szerű, kockára vágott és porcukorba forgatott édesség!

Hozzávalók :
-6 tojás fehérje

 

-1 bögre (250ml) kimagolt meggy

-1 bögre(250 ml) rahát

-1 bögre(250 ml) cukor

-1 bögre  (250 ml)liszt

-20 dkg darált dió

- 1 sütőpor

-2 nápolyszelet  lap

-lekvár

Krémje:

-1 vaj

-2 csomag vaniliacukor

-a 6 tojás sárgája

-100 ml tej

-2 kanál liszt

Előkészületi idő: 20 perc
Sütési idő: 50 perc
Elkészítés:
A tojások fehérjéből kemény habot verek ehhez hozzáadom  a cukrot és addig verem míg elolvad a cukor,  ezután óvatosan belekavarom a diót,az apróra vágott és lisztben forgatott rahátot ,a kimagolt meggyet,a sütőport és a lisztet Kizsírozott tepsiben 150 fokon 50 percig sütöm!

Ha nincs rahátotok lehet helyetesíteni dióval vagy kimagolt meggyel

Krémje:

A 6 tojás sárgáját jól összekeverem a cukorral lisztel és tejjel és jó sürüre megfőzöm,hülni teszem.

Kikavarom a vajat a vanillin cukorral mikor kihűlt a másik krém összekavarom.

Összeállítása:

Nápolyszelet lap +lekvár+krém+piskóta+krém+ nápolyszelet lap. Tetejére glazúr jön de anélkül is jó!

Szakács: Éva

VANÍLIÁS KIFLIK SÜTŐFORMÁBAN

-18 dkg liszt
-6 dkg őrölt mandula (vagy dió)
-1 csepp mandulaaroma
-12 dkg cukor
-1 tk vaníliás cukor
-20 dkg vaj
-2 tojás
Szóráshoz:

-porcukor
Az összes hozzávalót jól összekavarjuk
A képen látható sütőformába tesszük egy spatulával. A formát nem kell kikenni!
Előmelegített sütőben kb. 15-17 percig sütjük.
Pár percig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd tálra borítjuk és porcukorba forgatjuk

FONOTT KALÁCS

Hozzávalók 8 személyre:
-35 dkg liszt
-1 kiskocka élesztő
-1 tojás
-3 evőkanál cukor
-1 vaniliás cukor
-8 dkg vaj
-2 dcl tej
-1 citrom héja
-pici só
-1 tojássárga a lekenéshez

Előkészületi idő: 60 perc
Sütési idő: 45 perc
Elkészítés:
1 dcl tejben kis cukorral és kis liszttel felfuttatom az élesztőt.
Az összes hozzávaló összekeverem és jól kidolgozom, 30 percet kelni hagyom.
3 fele osztom összefonom és kikent formában teszem ( ha kissebb a forma 2 lessz belöle ) és még 20 percig kelesztem.
Tetejét megkenem a tojássárgával és 150 fokon 45-50 percet sütöm ( tűpróba ).

 

 

 

 

 

0.018 mp