lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Gombócok (sós-édes)

EPRES GOMBÓC

 

 


Hozzávalók 4 személyre:
-60 dkg főtt krumpli

-15 dkg liszt

-5 dkg gríz

-1 tojás

-1 evőkanál zsír

-só

-zsemlemorzsa

-eper

  
Előkészületi idő: 25 perc

Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrom kidolgozom,kinyújtom körülbelül fél centi vastagságra.

8 centis kockákat vágok,mindenik közepére epret helyezek

Gombócokat formálok és sós vízben kifőzöm.

Mikor kifőtt pirított zsemlemorzsába forgatom.

Cukorral vagy eperszósszal tálalom!!!

BARACKOS GOMBÓC

 

 

 


Hozzávalók 4 személyre:

60 dkg főtt krumpli

-15 dkg liszt

-5 dkg gríz

-1 tojás

-1 evőkanál zsír

-pici só

-zsemlemorzsa

-barack
 
Előkészületi idő: 25 perc


Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrom kidolgozom,kinyújtom körülbelül fél centi vastagságra.

8 centis kockákat vágok,mindenik közepére barackot helyezek

Gombócokat formálok és sós vízben kifőzöm.

Mikor kifőtt pirított zsemlemorzsába forgatom.

Cukorral és barackszósszal  tálalom!!!

Szakács :Éva 

KRUMPLIGOMBÓC

Hozzávalók :

-50 dkg nyers krumpli
-50 dkg-főtt krumpli
-só
-3 tojás
-liszt
-petrezselyemzöldje
-ételízesítő
Előkészületi idő: 30 percFőzési idő: 40 perc
Elkészítés:
A nyers krumplit lereszeljük kis lukú reszelőn, hagyjuk állni, és a felesleges vizet leöntjük róla.A főtt krumplit összetörjük.és összekeverjük a nyers krumplival sózzuk,beleteszünk petrezselyemzöldet ételízesítőt majd annyi liszttel keverjük össze, hogy  olyan masszát kapjunk, ami nem esik szét. Közepes méretű gombócokat formázunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük. (ez nem fogy el egyszerre ami marad felolvasztott vajjal meglocsolom és lefagyasztom mikor fogyasztani szeretném gőz fölött melegítem vagy mikróban) ( előző este kiveszem a fagyról)

SZILVÁS GOMBÓC

 Hozzávalók 4 személyre:

-60 dkg krumpli

-20 dkg liszt

-3 kanál griz

-1 kanál zsir

- 1 tojás

-pici só

-prézli

-vaj

-kockacukor

-szilva

  
Előkészületi idő: 20 perc

Főzési idő: 12 perc
Elkészítés:
A krumplit  sós vízben megfőzöm, meghámozom, áttöröm, majd  hagyom langyosra hűlni. Hozzáadom a zsírt, a sót a grizet  a lisztet, és lágy, rugalmas tésztát gyúrok....a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire  vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarom  és 10-15 percet pihentetem

Én a tésztát sose nyujtom ki..... lisztes kézzel veszek tésztát a kezemben a közepébe fél szilvát és 1 szem kockacukrot teszek gombócokat formálok és a  forrásban lévő vízben kifőzöm a gombócokat (újraforrástól számított kb. 5-6 percig), majd leszűröm hideg vízzel leöblítem és vajban   pirított zselmemorzsába forgatom  porcukorral meghintve tálalom....én jelen esetben szilvaszósszal tálaltam .

Szakács: Éva

TÚRÓGOMBÓC(GALUSKA)

Hozzávalók 4 személyre:

-50 dkg túró
- 3 kanál liszt
- 5 kanál griz
-3 tojás
-vaniliacukor
-prézli
  
Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:

 

A túrót,lisztet,grizet és a tojások sárgáját összekavarom ezután hozzáadom a tojások kemény habját .Legalább fél órát pihentetem
Vizes kézzel gombócokat formálok és sós vizben kifőzöm
Vaniliás porcukorban vagy prézliben forgatom   Gyümölcsszósszal tálalom!

TURÓS GOMBÓC (málnaszósszal)

Hozzávalók 4 személyre:

 

-50 dkg túró
- 3 kanál liszt
- 5 kanál griz
-3 tojás
-vaniliacukor
-prézli
  
Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:

 

A túrót,lisztet,grizet és a tojások sárgáját összekavarom ezután hozzáadom a tojások kemény habját .Legalább fél órát pihentetem
Vizes kézzel gombócokat formálok és sós vizben kifőzöm
Vaniliás porcukorban vagy prézliben forgatom   Gyümölcs szósszal tálalom!!!!

 

 

 

 

 

 

0.02 mp