lap tetejére

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Főzelékek

BORSÓFŐZELÉK

 

 

 

Hozzávalók 2 személyre:

-50 dkg borsó
-1 kics fej hagyma
-1nagy kanál liszt
-ételízesítő
- só
-bors
-kevés olaj
-petrezselyemzöld
-tej
 
Előkészületi idő: 20 perc

Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:
A hagymát az olajon megdinsztelem beleteszem a borsót felöntöm vízzel és puhára főzöm. Befűszerezem,a lisztből a tejjel eresztéket csinálok és ráöntöm a borsóra folyamatosan kavargatom ,hogy ne égjen oda !

Párolt csirkemellel tálaltam és salátával!

LENCSEFŐZELÉK VIRSLI CSIGÁKKAL

 

Hozzávalók 2 személyre:

-250 g lencse (szárazon)
- füstölt szalonnabőr
-1  fej hagyma
- babérlevél
-kevés  mustár
- cukor
- só
A rántáshoz:
-olaj
-1 kanál liszt

- Virsli
 
Előkészületi idő: 20 perc

Főzési idő: 30 perc
Elkészítés:
Az előre beáztatott lencsét odatesszük főni beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, majd babérlevelet, a hagymát, és sót adunk hozzá.

Fedő alatt puhára főzzük. Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk,  elkészítjük a rántást.

A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót, cukrot, mustárt, , és kevés ecetet.

Virsliből csigákat készítettem megsütem és azzal tálaltam!

Szakács: Éva

BABFŐZELÉK KRUMPLIVAL

Hozzávalók 4 személyre:

-50 dkg szárazbab 
-1 fej hagyma
-15 dkg császárszalonna
- olaj,
- pirospaprika
-só
-bors
-4 db nagy krumpli
 
Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 60 perc
Elkészítés:
A babot előző este beáztatom.

A hagymát megdinsztelem az olajban hozzáadom az apróra vágott császárszalonnát,babot, felöntöm vizzel és puhára főzöm.

A krumlit meghámozom négybe vágom és ezzel is jól összefőzöm

Szakács: Éva

 

BORSÓFŐZELÉK TÜKÖRTOJÁSSAL ÉS RÁNTOTT CUKINIVEL

Hozzávalók 2 személyre:
-30 dkg zsenge borsó

- 1 fej hagyma

- fél paprika

- olaj

-1 púpozott kanál liszt

-  100 ml  tejszín

- 1 csokor friss petrezselyem  vagy zöld  kapor

- tojás

-paprikaszeletek

  
Előkészületi idő: 5 perc

Főzési idő: 25 perc
Elkészítés:

 

Az olajban megdinsztelem a hagymát paprikát ezután beleteszem a borsót feltöltöm kevés vízzel ízesítem beleteszem a petrezselyemzöldet vagy zöld kaprot  és puhára főzöm ,ha kevés a víz még pótolom forró vízzel.
A lisztet a tejföllel csomómentesre kavarom  ráöntöm a borsóra és összefőzöm .
Párolt hússal ,fasírttal,sült kolbásszal,tükörtojással tálalom.
Jelen esetben Paprikaszeletben sült tükörtojással,rántott cukinivel tálaltam !

TÖKFŐZELÉK

Hozzávalók:

-1 tök
-1fej hagyma
-tej
-olaj
-liszt
-só
-kapor

Elkészítés:

Az apró kockára vágott hagymát megdinszteljük.
Rárakjuk a gyalult tököt.
Felöntjük a tejjel, sózzuk, és ételízeítőt szórunk bele és kaprot.
Ha megpuhult a tök, behabarjuk a tejföllel és a liszttel.
Megkóstoljuk, és ha szükséges, utána ízesítünk, illetve ha valaki túl sűrűnek találja, tejjel lehet még rajta hígítani.

ZÖLDBAB FŐZELÉK 

Hozzávalók 4 személyre:

-50 dkg zöldbab
-1  fej hagyma
-2 gerezd fokhagyma
-petrezselyem zöld
- olaj
- liszt
-1 dl tejföl
- ecet
-cukor

Előkészületi idő: 10 perc

Főzési idő: 20 perc
Elkészítés:
- Felforralok 1 liter vizet kevés sóval, és puhára főzöm benne a babot.

-A hagymát, a fokhagymát petrezselymet apróra vágom,
az olajban megdinsztelem a hagymát és belekeverem a fokhagymát és a lisztet  rövid ideig együtt dinsztelem, félrehúzom beleteszem  a petrezselymet, és a tejfölt simára keverem és a babhoz öntöm

 Ecettel és a cukorral ízesítem
-Bármilyen naturhússal,tükörtojással vagy császárszalonnával tálalom
Szakács: Éva



 


 

 

 

 

 

 

 

 

0.019 mp